ZŠ Mnichovická, Kolín > Školní akce > Absolventské práce

 

V letošním školním roce 2016/17 jsme vstoupili do jubilejního desátého roku obhajob absolventských prací našich deváťáků. Prezentace zvolených témat před spolužáky, rodiči, pedagogy je vždy příjemným zakončením školního působení závěrečného ročníku.

Jedná se o takovou malou maturitní zkoušku, kdy žáci obhajují svou pololetní práci, představují se v roli řečníka, průvodce danou problematikou. Téma práce si volí sami, zpracovávají ho písemnou formou, poté si připravují zajímavou prezentaci a následný ústní projev.

Každým rokem se zvedá pomyslná laťka obtížnosti i úspěšnosti obhajob. Samozřejmostí se stalo použití cizího jazyka v práci, v psané podobě představuje 1 stránku textu, při obhajobě bývá součástí úvodu či závěru.

Jsme první základní školou v Kolíně, která své žáky vystavila takovéto závěrečné zkoušce, dnes máme již několik následovníků.

Absolventky jsou nedílnou součástí vzdělávacího programu. Bývalí žáci přicházejí povzbudit současné deváťáky a moc hezky vzpomínají na své působení před hodnotící komisí. Absolventské práce jsou nepochybně důstojným ukončením základní povinné docházky, které zvyšuje sebevědomí jednotlivým účastníkům, připravuje je na jejich další středoškolské působení.